Szombaton mutatják be Az ember tragédiája 2.0 című darabot Székesfehérváron

Szombaton mutatja be Az ember tragédiája 2.0 című produkciót a székesfehérvári Vörösmarty Színház: a grandiózus színháztörténeti vállalkozás a teljes társulat közreműködésével folytatja a Madách-i gondolatmenetet, végigkalauzolva a nézőt a 20-21. század mérföldkőnek számító történésein.

A premierhez kapcsolódva a darab négy írója fogalmazta meg gondolatait a magyar dráma napján.

    A jeles nap alkalmából a Vörösmarty Színház kulisszajárást szervezett, amelyen a látogatók Az ember tragédiája 2.0 egyik próbájába is betekinthettek – olvasható a színház MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
    Mint írják, Závada Pál, Márton László, Darvasi László és Tasnádi István a magyar dráma napjára megfogalmazott üzenete a YouTube-on érhető el.


    Závada Pál az üzenetben úgy fogalmazott: talán már önmagában is vakmerő vállalkozás, hogy Madách Imre klasszikus művének hőseit próbálják meg újrateremteni 20. és 21. századi színekben. „A közös műből született előadásunk – többszörös halasztást szenvedett – premierje ráadásul majdnem egybeesik Az ember tragédiája 138 évvel ezelőtti bemutatójának dátumával” – emelte ki.


    Hozzátette: ezen a napon elsősorban a megírt drámákról és szerzőikről beszélünk – mégis rögtön szóba kell hoznunk e művek előadásait, a színpadi játékok megteremtőit, vagyis a színházak, a társulatok alkotóit is. „Az ő igényük, vonzásuk és ösztönzésük nélkül nagyon sok mű meg sem íródna – tisztelet a jelentős kivételeknek -, de méltó színvonalú előadásaik nélkül nem találnának rá a közönségükre” – hangsúlyozta.


    Tasnádi István az üzenetben azt a kérdést teszi fel, hogy hajlandóak vagyunk-e meghallani a színpadi költő szavát, ha súlyosabb témához nyúl, ha elemzőbb vagy épp konfrontatívabb, ha nem pusztán szórakoztatni akar a mindennapiság frivol és gunyoros ábrázolásával, de nagyobb ívű gondolati útra hív, értelmezve közös történelmünket, mely nélkül a jelen anomáliáit képtelenség megérteni.


    Szeptember 25-én, Az ember tragédiája 2.0 ősbemutatóján megelevenedik a múlt.
    A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg ezen a napon, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire és új művek születését ösztönözzék. Ezen a napon magyar szerzők műveivel, rendhagyó programokkal és díjátadóval is ünnepelnek a színházak országszerte és a határon túl.


    Az ünnep alkalmából Herczeg Ferenc író szobrát avatták fel a Nemzeti Színházban, ahol este a VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) a tavasszal elhunyt Törőcsik Mari színművészre emlékeznek. A Senkié és mindenkié című emlékest számos neves művész fellépésével, Bérczes László rendezésében látható.
    Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében délután az ITI szervezésében átadták a Hevesi Sándor-díjat, este pedig a Gózon Gyula Kamaraszínház Próbaút – Etűdök Páskándira című előadása látható.
    A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a Pro Theatrum Alapítvány által szervezett dráMA kortárs színházi találkozót szeptember 20. és 26. között tizenkettedik alkalommal rendezik meg.

A rendezvény idei témája a közös emlékezet. Az esemény célja, hogy szolgálja a kortárs színházat és drámát, és lehetőséget teremtsen a találkozásra, alkotói beszélgetésekre. A találkozón hat nap alatt 13 társulat 15 előadása lesz látható. Ugyancsak a dráMA keretén belül hirdetik meg az ötödik dráMÁzat drámaíró pályázat kategóriáinak győzteseit.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .