Gyopáros Alpár: jövőre már 270 milliárd forint használható fel a Magyar falu programban

A jövő évi költségvetésből, már mintegy 270 milliárd forint használható fel a Magyar falu program működtetésére – jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön Leányfalun.

    Gyopáros Alpár annak alkalmából nyilatkozott, hogy a szentendrei térség önkormányzati vezetőivel egyeztetett a kistelepülések igényeiről.
    Emlékeztetett arra, hogy a program keretében az a 2900 magyarországi település pályázhat közösségi célok megvalósítására, amelyek lélekszáma nem éri el az ötezret. Ugyanakkor vannak olyan speciális pályázataik is, mint például a kisboltok létrehozásának támogatása, amelyek a kétezernél kisebb lélekszámú településeknek szólnak.
    Az első évben, 2019-ben 150 milliárd forint, 2020-ban 220 milliárd forint volt a program keretösszege, 2021-ben pedig már 250 milliárd forintnyi fejlesztés hajthatnak végre a falvak. A keret tartalmazza a felülről nyitott falusi családi otthonteremtési kedvezményre felhasználható támogatás összegét, illetve a mellékutak felújítására szolgáló forrást is – sorolta.
    A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a jogosult települések 99 százaléka részt vett már a tenderen és a pályázatok 99,8 százaléka, vagyis csaknem valamennyi sikeres volt.
    Ugyanakkor – folytatta – a Magyar falu program különlegessége, hogy azt maguk a kistelepülések írják, vagyis az önkormányzatok igénye alapján írják ki évről-évre a pályázati lehetőségeket.
    Ennek okán kerül sor a szentendrei térség önkormányzati vezetőivel folytatott megbeszélésre is – mondta Gyopáros Alpár.
    Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a fórumot megelőzően beszámolt arról, hogy a pilis-dunakanyari térség 11 támogatásra jogosult települése 97 pályázat keretében, 1,5 milliárd forintnyi forrást nyert el a program indulása óta.

Vélemény?

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .