Tényleg fiatalon halnak meg a balkezesek?

Van egy gyakran idézett statisztika, amely szerint a jobbkezesek átlagosan kilenc évvel tovább élnek, mint a balkezesek. Két balkezes szülő lányaként és egy balkezes testvér húgaként ez számomra meglehetősen aggasztó gondolat. De van benne igazság?

Kedves balkezes honfitársaim. Velem együtt nagy bajban vagyunk. Amennyiben elhisszük a komoly kutatásokkal alátámasztott hipotézist, legalább 9 évvel előbb nézünk be a másik oldalra, mint jobb kezes ember barátaink.

Mi van azokkal, akik ezt tetézve a lábukból is a bal a jobb. Állítólag, ennek ellenére a balkezesek intelligensebbek, kitartóbbak, kreatívabbak, köszönhetően annak, hogy agytevékenységük fordított. A balkezes emberek tevékenységei, gondolkodása nehezebben követhető, több türelem kell a megértésükhöz, viszont ha ez megvan, jobban lehet rájuk számítani, mint jobbkezes társaikra. Állítólag.

Persze nem szabad mindent elhinni, de ki tudja? 🙂 Te milyen kezes vagy?

A megállapítást az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején két cikkben terjesztették elő Diane Halpern és Stanley Coren amerikai pszichológusok – mindkettő rangos tudományos folyóiratban, a Nature-ben és a New England Journal of Medicine-ben jelent meg.

De mi lehet a magyarázata a balkezesek korai halálának? Van valami köze ahhoz, hogy az eszközöket nem nekik tervezték?

„A kések nagyon esetlenek” – mondja Claire Allen a dél-angliai Hampshire-ből.

“Jobbkezesek számára készültek – ha balkezesként használod, akkor folyamatosan ferdén vág, míg a jobbkezeseknél egyenesen.”

Tudom, hogy édesanyám a speciális balkezes varróolló nélkül megfogyatkozna.

“Ez egyáltalán nem hihető” – mondja Chris McManus, a University College London pszichológia és orvosi oktatás professzora, valamint a Jobb kéz, bal kéz című könyv szerzője.

“Ha ez igaz lenne, ez lenne a legnagyobb előrejelző a várható élettartamra vonatkozóan – ez olyan lenne, mintha napi 120 cigarettát szívnánk el, és több más veszélyes dolgot csinálnánk egyszerre. Valóban nagyon valószínűtlen, hogy egy epidemiológus ne vette volna észre azt korábban.”

“A balkezesség természetes aránya 10% vagy 11% körül van, de a viktoriánus időszakban mesterségesen csökkentették az arányt”

– mondja Chris McManus.

A valóságban semmi ehhez hasonló eltúlzott forgatókönyv nem fordult elő – de a 20. század során drámaian megnőtt a balkezesként azonosított emberek száma.

Tehát az az elképzelés, hogy a balkezesek kilenc évvel korábban halnak meg, mint a jobbkezesek, mítosz.

(Via BBC)

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .