Mi is készülünk..Rózsaszínben ragyog Lovasberényben a Róna. De vajon miért pont rózsaszínben?

A Giro d’Italia versenyt 1909-ben a verseny szülőatyja Emilio Camillo Costamagna, a L’Gazetta dello Sport újság főszerkesztője indította útjára.

A legjobb versenyző a rózsaszín trikót (Maglia rosa) nyeri el 1931-óta. A mez színe azért rózsaszín, mert a La Gazetta dello Sport újság lapjai is ilyen színűek. Bár az olasz körverseny első kiírására még 1909-ben került sor, egészen

1931-ig kellett várni arra, hogy a rózsaszín trikó, a Maglia Rosa megjelenjen.

2021-ben a Giro d’Italia megemlékezett az egységes Olaszország fönnállásának 160. évfordulójáról, valamint az Isteni színjáték zseniális szerzője, Dante Alighieri halálának 700. évfordulójáról is, és ebben az évben Valter Attila 3 napon keresztül viselhette ezt a rózsaszín trikót. Idén pedig élőben is szurkolhatunk neki, hiszen 2022. május 6-án startol Budapestről a 105. Giro d’Italia három magyarországi szakasszal, egyéni időfutammal.

Köszönöm a fotó készítésében való segítséget a Fiatal Aktivisták Szövetségének tagjai közül Magyar Zsoltinak és Szilasi Matyinak!

Forrás: Róna József Művelődési Ház

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .