Az önkormányzat lemondott a vízhálozat kezelési jogáról

Február hónapban a Fejérvíz Zrt. újra összehívta a tulajdonos önkormányzatok képviselőit, a téma ismételten a Nemzeti Vízművek Zrt.-be történő integráció. Ezzel a kérdéssel már több alkalommal is foglalkoztak, de most ismételten döntéshelyzetbe kényszerülnek a képviselő-testületek. Tekintettel arra, hogy Székesfehérvár megszavazta a részvényeinek, valamint a közmű vagyonának átadását, így a Fejérvíz Zrt. állami tulajdonba kerül, hiszen a megyeszékhely a részvények 76 százalékát birtokolta.

Minden önkormányzatnak döntenie kell a részvények és víziközmű vagyon átadásáról vagy birtokban tartásáról. Nagyon nehéz döntés előtt állunk, hiszen ha nem adjuk át, akkor az üzemeltetés során felmerülő veszteségeket az önkormányzatnak kell megfizetnie. Esetünkben a szennyvíztisztítótelep és annak hálózata, valamint az ivóvízhálózat működtetésének költségei, valamint a bevételek közötti különbséget a településnek kell biztosítania a költségvetés terhére. A folyamat azért vált szükségessé, mert a Fejérvíz Zrt. működése veszélybe került, a villany és gázszámláit nem tudja kifizetni. Az átadás következménye pedig az, hogy az állam átveszi az ivóvíz szolgáltatással kapcsolatos kötelezettségeket az önkormányzatoktól és az ellátást ő biztosítja. Az önkormányzatoknak ezt követően sem jogosultsága, sem kötelezettsége nem lesz a témában.

Tájékoztatom a lakosságot, hogy Lovasberény főépítészének személyében változás állt be. Március 1-ig Kun Tímea volt megbízva, ezt követően pedig Ertl Antal végzi majd a szakterületi feladatokat. A szerződés aláírását követően a főépítész elérhetősége feltöltésre kerül a település honlapjára.

A Takarékbank Zrt. még tavaly szeptemberben kilátásba helyezte, sőt konkrét döntéskén közölte, hogy a Lovasberénybe kihelyezett pénzautomatát üzemen kívül helyezi és elszállíttatja. Sokat egyeztettünk annak érdekében, hogy az ATM maradhasson és pár héttel ezelőtt azt a szóbeli ígéretet kaptuk, hogy a terminál nem kerül leszerelésre. Kértük az írásbeli tájékoztatás megküldését, de erre még nem került sor. Nagyon bízom benne, hogy a döntés végleges és hosszútávon biztosított lesz a lakosság készpénzfelvételi lehetősége.

Az orvosi rendelőbe beszerzésre került egy CRP gép, egy mini labor. Az eszköz perceken belül ujjbegy vérből mér kardiális troponint (pl.: szívinfarktusban emelkedik), CRP-t (pl.: gyulladásban emelkedik), D-dimert (pl.:thrombozisban és tüdőemboliában emelkedik). Így segítségére lesz a doktornőnek a kétes esetek elbírálásában, valamint abban, hogy bizonyos betegeket feltétlenül be kell-e küldeni a sürgősségire, vagy nagy biztonsággal otthon hagyhatóak.

Az önkormányzat vásárolt 5 darab közterületre kihelyezendő szemetes edényt. Amint megérkeznek, a kiemelt helyeken (óvoda, orvosi rendelő) felszereljük őket. Sajnos elég sok szemét van az utcáinkon, ez köszönhető a hanyag emberi magatartásnak, valamint az elmúlt időszakban tapasztalható viharos időjárásnak is. A közeljövőben szeretnénk egy szemétszedési akciót szervezni, hogy kicsit rendezettebbé tegyük a településünket.

A polgármesteri hivatal házasságkötő termébe felszerelésre került két klíma készülék, amelyek elsősorban a nyári időszakban teszik majd elviselhetőbbé a rendezvényeket, hiszen nagy kánikulában egy magas létszámú esküvő komoly kihívásokat jelentett a résztvevőknek. Remélem ezzel egy kicsit mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a nagy nap még tökéletesebb legyen.

Südi Mihály polgármester

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .