MSZP: vezessék be a háztartási mentőcsomagot!

Az MSZP ötpontos háztartási mentőcsomagjának bevezetését szorgalmazta Komjáthi Imre, a szocialisták társelnöke vasárnap online sajtótájékoztatón.

    Azt mondta, javaslatuk valódi és azonnali segítséget tudna nyújtani a bajbajutott családoknak. Azt sem bánják, ha a mentőcsomagot a kormánypárti képviselők a nevükre veszik, „csak vezessék be, segítsenek a bajbajutott magyar embereknek”.
    Egyre nehezebb a megélhetés, Orbán Viktor miniszterelnök „illuzionista számaival” ellentétben például a GDP-adatok azt mutatják, hogy recesszióban van az ország – hangoztatta az ellenzéki politikus, hozzátéve, ez azt üzeni a cégeknek, hogy bizalmatlanok legyenek a jövővel kapcsolatban, éppen ezért infláció alatti béremeléseket hajtanak végre.
    Közölte, szakszervezeti forrásból tudják, hogy az átlagos béremelések 13-15 százalék körül vannak a 40 százalékos élelmiszerár-infláció mellett.
    Azt hallják, hogy a cégeknél elmaradtak az inflációt kompenzáló egyszeri kifizetések – mondta Komjáthi Imre, hozzáfűzve: nagyjából 100-150 ezer forintokat adtak a cégek azért, hogy segítsék a dolgozókat, mert „felütötte a fejét a dolgozói szegénység”.
    A politikus kitért arra is, hogy a kormánytól független elemzők azt mondják, hogy Budapest 19 százaléka, a vidék 40 százaléka létminimum alatt él. A számítások szerint 124 ezer forint a létminimum, és egy embernek havonta 30 ezer forintot kell csak élelmiszerre költenie, hogy életben maradjon – mondta.
    Komjáthi Imre szólt arról is, vannak olyan független civil szervezetek, segélyszervezetek, amely arról számolnak be, hogy január óta 15 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik hozzájuk fordulnak segítségért.
    A májusban meghirdetett ötpontos háztartási mentőcsomagban szerepel az alapvető élelmiszerek áfájának eltörlése, továbbá az, hogy az árstopokat egészen addig fenn kell tartani, amíg az általuk javasolt adócsökkentés nem történik meg. A csomag harmadik javaslata szerint egy élelmiszer-bankkártyát kellene bevezetni a legrászorultabb 300 ezer családnak havi húszezer forint juttatással. A párt továbbá tisztességes nyugdíjakat követel, újabb 5 százalékos nyugdíjemelést júniustól, valamint célzott támogatást a kisboltoknak – emlékeztetett a szocialista politikus.


Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .