Érdekes! A sarki fény hazánkból is jól látható

Sőt! Lovasberényben is tisztán látható szabadszemmel is az a jelenség, amit sarki fénynek neveznek.

A sarki fény (aurora borealis), illetve a déli féltekén az aurora australis, csodálatos természeti jelenség, amely az éjszakai égbolton látható. A sarki fény olyan fényjelenség, amely a földi légkör felső részeiben keletkezik, amikor a Napból érkező részecskék ütköznek a Föld légkörében található gázokkal.

A sarki fény az északi vagy déli sarkkör környékén, az északi vagy déli sarkok közelében látható, és gyakran az északi vagy déli sark területén megfigyelhető a szezonális változásoknak megfelelően. Az északi féltekén a sarki fényt északi sark környékén láthatják, míg a déli féltekén a déli sark területén az aurora australis megfigyelhető.

A sarki fények színei általában zöldes, de időnként más színek is előfordulhatnak, mint például a lila, a vörös, a rózsaszín és az égszínkék. Ezek a színek a légkörben található különböző gázokkal való kölcsönhatás eredményeként jönnek létre. A sarki fények láthatósága és intenzitása változhat az évszakok, az időjárás és a Naptevékenység függvényében.

Fotó forrása: Facebook

A sarki fények jelensége rendkívül népszerű a turisták és fotósok körében, akik a sarki és az antarktiszi térségbe látogatnak, hogy megcsodálják ezt a természeti szépséget. Az aurora borealis és az aurora australis gyakran misztikus és lenyűgöző látványt nyújtanak, amelyek az emberi képzeletet és csodálatot inspirálják.

Hát ez a tünemény, most megadatott Lovasberénynek is. A fotók egy helyi Facebook csoportban publikálták.


Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .