A búza áresését megakadályoztuk és a progresszív földadóval levesszük a terheket a kisparasztság válláról

Fehérvári Napló 1948. Július 1.

A búza áresését megakadályoztuk és a progresszív földadóval levesszük a terheket a kisparasztság válláról — jelentette be Donáth Ferenc az új kenyér székesfehérvári ünnepén.


Szép verőfényes nap virradt Fehérvárra Péter-Pálnapján. A kora délelőtti órákban már sokszáz ember gyűlt össze a Dózsa György téren, hogy ünnepelje az új kenyér, az élet ünnepét. Lovasok, feldíszített szekerek mögött az állami gépállomás traktorai vonultak végig a fehérvári Fő utcán az ünneplő nép sorfala között. Jelszavas táblák, nemzetiszínű és vörös zászlók alatt a dolgozók — ipari és értelmiségi dolgozók százai hozták el üdvözletüket a parasztságnak, amely évszázadok óta ezen a napon ünnepli az aratás megindulását, azt a napot, amikor «megpendül a kasza» és elkezdődik a jövő esztendei «élet» learatása és betakarítása.


A Szabadság téren tartott ünnepi nagygyűlést Piros István elvtárs, a Nemzeti Bizottság titkárának szavai után a Himnusz hangjai nyitották meg, majd Horváth István gazda, a maroshegyi FÉKOSz-Petőfi csoporf elnöke üdvözölte a nagygyűlés és a Függetlenségi Front központi kiküldöttjét, Donáth Ferenc elvtárs, országgyűlési képviselőt, akinek átnyújtotta az első új kenyeret.
Donáth Ferenc elvtárs a teret megtöltő közönség lelkes tapsa közben kezdte el beszédét.

Tudjuk, — folytatta az előadó hogy a jó időjárás miatt van az idén jó termésünk. De lehetett volna akármilyen jó az időjárás, ha nem járul hozzá áldozatos, minden akadályt legyűrő munkájával a magyar parasztság soha nem lett volna elég kenyere ennek az országnak.

A cikk leközléséhez nagy segítséget nyújtott a Digitális Tudománytár


A búza ára ugyanaz marad, mint tavaly volt,

tehát a parasztságot bebiztosítottuk az áresés elől, amely a külföldi országokban már el is kezdődött.


Külföldön is jó a termés, ez pedig a búza világpiaci árának nagyméretű esését hozza magával. A búza árával kifejezzük a parasztság munkája iránti megbecsülésünket.


Több lesz a kenyér


— Péter-Pál az egész dolgozó nép ünnepe lett. Eggyé forrottak a város és falu dolgozói az új kenyér ünneplésében, ahogyan eggyéforrottak a szebb magyar jövendő építésében is. Ez a föld sokszáz éves küzdelem után a dolgozó parasztságé tett és most már örökké az övé is marad. A nagybirtokosuralom, amelyet csak csendőrszuronyokon tudtak fenntart- tani, négy évvel ezelőtt végleg összeomlott.


Beszélt ezután Donáth elvtárs az eddigi nehéz időkről, amikor csak nagy áldozatok árán lehetett biztosítani a mindennnapi kenyeret és hálás szavakkal emlékezett ,míg a Szovjetunióról, amely ismételten segítségünkre sietett, legutóbb azzal, hogy elengedte a hátralévő jóvátételi összeg felét. Ismertette a mezőgazdasági helyzetjelentésekből eddig kialakult eredményt, amely szerint búzából és rozsból 4,5 millió méter mázsával több termett, mint tavaly és hasonló, sőt még jobb eredményt várhatunk a többi növényeknél.


Véget vetnek a spekulációnak


Ugyanakkor azonban, amikor a búza árát nem engedjük feljebb nyomni, gátat fogunk vetni minden spekulációnak.
Ita egyszerre szabaddá tennénk a búza forgalmát, az a veszély fenyegetne,

hogy csak a munka nélkül élő gazdagok asztalára jutna kenyér és éppen azoknak a városi dolgozóknak nem, akik azért is dolgoznak, hogy a parasztságnak emelkedjék az életszínvonala.

Ha nekik nem jutna elég kenyér, a kenyérárak felemelkednének, ez pedig maga után vonná a parasztságnak legfontosabb iparcikkek drágulását is. Tudjuk jól, hogy vannak még, akik nem akarnak kenyeret, adni a városi dolgozóknak. De azt is tudjuk, hogy ezek nem a kisparasztság soraiban vannak, hanem az a megmaradt néhány úri birtokos és sok nagygazda szeretné, ha nem jutna kenyér a dolgozók asztalára.


A szövetkezés és a tanulás fontosságát hangsúlyozta ezután Donáth Ferenc elvtárs, kiemelve, hogy
a mai jó terméshozam is messze elmarad attól, amit kellő gépesítés és szaktudás birtokában a magyar parasztság ezen a földön termelni tudna. Példaképen állította a fejér megyei parasztság elé az etyekieket, akik már valamennyien a szövetkezet tagjai. Elmondta, hogy ez az erős szövetkezet már iskolát adott Etyeknek, a gyermekeket ingyen tanszerekkel látta el, a legutóbbi napokban pedig szülőotthont bocsátott a község rendelkezésére.


Jön az adóreform


Bejelentette az adózás közeli reformját. A pénzügyminisztériumban már

dolgoznak a progresszív földadó tervezetén, amely biztosítja majd, hogy a terheket levegyük a kisparasztságról

és oda tegyük, ahol azt sokkal jobban elbírják mondotta.


Befejezésül a Függetlenségi Front szerepéről és a nemzetközi helyzetről beszélt a Függetlenségi Front központi előadója.
Az UFOSz és FÉKOSz, valamint a Nemzeti Parasztpárt nevében Pálástfy Sándor beszélt, örömmel üdvözölte a MDP megszületését, amely a parasztság életében, is fontos határkő a fejlődés útján, majd a Péter-Pál jelentőségével foglalkozva, visszapillantást vetett a parasztságra és összehasonlította a mai viszonyokkal, amikor 650.000 újbirtokos régi gazdatársai mellett saját földjén arathat.


Délután a Rózsáskertben nagyszabásúi és jól sikerült népünnepély volt. Az Öreghegyi Dalárda, a sárpentelei népi tánccsoport és a Vörösmarty énekegyüttes szereplésével előadásra és sor került, amelyet Járóka Miklós konferált szellemesen. A műsor után tánc kezdődött és a dolgozók egyre nagyobb számúvá váló tömege nagyszerű hangulatban szórakozott sokáig.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .