Aki férfiként élt, de nő volt

Az első volt, aki császármetszéssel segítette világra a születendő babát. Orvos akart lenni, ezért mindent egy lapra tett fel.

Dr. James Barry egy kivételes és titokzatos figurája volt a 19. századi brit orvostörténelemnek. Az egyik legjelentősebb vonása az, hogy hosszú évekig sikeresen titkolta el női identitását és orvosként dolgozott, miközben a társadalom csak halála után tudta meg igazi nemét.

Dr. James Barry valójában Margaret Ann Bulkley néven született, valószínűleg 1795-ben Cork városában, Írországban. Margaret Ann Bulkley 1812-ben döntött úgy, hogy orvosi tanulmányokat folytat. Azokban az időkben azonban a nőknek nem volt engedélyezve az orvosi karokon való tanulás, ennek ellenére elhatározta, hogy férfi személyiséget öltve, „James Barry” néven próbálkozik.

James Barry az orvosi pályán sikeres volt és közben egyre magasabb pozíciókat ért el az angol hadseregben. Újító kezdeményezéseket vezetett be a higiénia területén, javította a kórházi körülményeket, és fontos szerepet játszott a kolerajárványok kezelésében.

1865-ben halt meg Londonban. Halála után egy szolgáló fedezte fel valódi nemét. Az identitása csak évekkel később vált ismertté a szélesebb közönség előtt.

Dr. James Barry élete és identitása továbbra is forrásai a kontroverziáknak és vitáknak. Az identitásának elrejtése az időszak társadalmi és jogi normáinak és korlátainak tükröződése.

Az élete és munkássága Dr. James Barry egyik legérdekesebb és ellentmondásos alakja az orvostörténetnek, és tanulmányozása továbbra is izgalmas és tanulságos a nemek közötti egyenlőség és az identitás témájában.


Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .