Kutatók éjszakája – Csaknem száz programot kínál a Műegyetem

Kutatók éjszakája

Csaknem száz programot, köztük látványos előadásokat, szakmai tájékoztatókat és kísérleteket kínál a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a Kutatók éjszakáján pénteken és szombaton.

A programok között szerepelnek kémiával, a fizikai vagy mérnöki tudományokkal, valamint járművekkel összefüggő előadások, a laborokban pedig látványos ismeretterjesztő kísérletekkel várják a látogatókat – közölte az egyetem kedden az MTI-vel.
    A BME Gépészmérnöki Kar (GPK) Áramlástan Tanszéke ezúttal is a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban mutatja be az áramlástan látványos világát.
    A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) programjai között találhatók izgalmas kémiai kísérletek, a Molekulák – tényleg a sötét oldalon? című előadás pedig új szemszögből mutatja be a mérgeket, a mérgező növényeket, a harci anyagokat és a kábítószereket.
    A Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) szervezésében lehetőség nyílik a földi műholdvezérlő állomás meglátogatására. Hagyományos program a nagyfeszültségű laboratórium megtekintése, ahol a villamosság látványos jelenségeit figyelhetik meg a vendégek.
    Az önvezető járművek világába vezetik be a látogatókat a Közlekedési és Járműmérnöki Kar (KJK) szakemberei. Az Ön vezet vagy „önvezet”? című előadásukban megvilágítják, mit érdemes tudni a járművek automatizálásának jelenlegi trendjeiről, valamint az új technológia etikai kérdéseiről.
    A Természettudományi Kar (TTK) ezúttal is bepillantást nyújt az országban egyedülálló – idén 50 éves – oktatóreaktor  működésébe, valamint több programmal készül a természet látványos mintázatának matematikai hátterétől kezdve a kvantumos összefonódás jelenségéig.
    A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) szakemberei az 1946-ban hazánkban lejátszódó hiperinfláció okait mutatják be előadásukban. Az érdeklődők továbbá betekintést nyerhetnek a BME Építőmérnöki Kar (ÉMK) Anyagvizsgáló Laboratóriumának mindennapi működésébe és legújabb kutatásaiba.
    Az eseménysorozat ingyenes, ugyanakkor néhány bemutató látogatása előzetes regisztrációhoz kötött. A rendezvényeken csak védettségi igazolvány bemutatásával vehetnek részt az érdeklődők.
    A szeptemberben 240. tanévét kezdő Műegyetem 17. alkalommal csatlakozik a Kutatók éjszakája tudománynépszerűsítő rendezvénysorozathoz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .