Nagy sikerrel zárult Lovasberény első Darts versenye

Arold Péter

Lovasberényben is sok játékost vonzott az első Darts verseny. Több mint ötven játékos nevezett az eseményre, melyről a megyei lap is beszámolt.

Az első darts verseny legfelső fokára Novek Zsombor került, a második helyezett Kovács Angéla lett – aki egyben a legjobb női darts játékos is lett -, a harmadik helyezett, azaz bronz érmes pedig pedig Mucska Attila lett.

Fotók: Róna József Művelődésiház

De mit kell tudni a játékról?

A darts, egy hagyományos céltáblás játék, melynek gyökerei egészen a középkorig nyúlnak vissza. A játék kialakulásának története szorosan összefonódik az íjászattal és más, célzással kapcsolatos tevékenységekkel.

  1. Középkori kezdetek: A darts eredete az 1300-as évek Angliájára vezethető vissza. A történetek szerint a katonák rövid nyílvesszőket dobáltak a fákból kivágott kör alakú céltáblákba, hogy fejlesszék célozási képességüket. Ezek a céltáblák a fák éves gyűrűit használták a pontozáshoz.
  2. A játék fejlődése: A darts mint szabadidős tevékenység a 19. században vált népszerűvé, különösen Angliában. Ebben az időszakban kezdtek elterjedni a standardizált szabályok és a ma ismert céltábla dizájn.
  3. Szabványosítás: A 20. század elejére a darts szabályai és játékeszközei szabványosított formát öltöttek. Ebben az időszakban alakult ki a ma is használt 20 pontos szektoros céltábla, valamint meghatározták a dobási távolságot és a darts nyilak súlyát.
  4. Szervezett versenyek és szövetségek: A 20. század közepén kezdődtek meg az első szervezett darts versenyek, és létrejöttek az első darts szövetségek. Az 1970-es években a darts sportág nagyobb médiafigyelmet és professzionális státuszt kapott, köszönhetően a televízióban közvetített versenyeknek.
  5. Nemzetközi elterjedés és népszerűség: A 20. század második felében a darts világszerte elterjedt. Az Egyesült Államokban, Európában, Ázsiában és más régiókban is népszerűvé vált. Különböző nemzetközi versenyek és bajnokságok, mint például a PDC World Darts Championship, tovább növelték a sport népszerűségét.
  6. Modern korszak: A mai darts sportág széles körben elismert és népszerű, számos amatőr és professzionális liga, valamint számos nemzetközi verseny van szerte a világon. A technológia fejlődése, mint az elektronikus céltáblák és online pontozó rendszerek, még inkább növelték a játék hozzáférhetőségét és élvezetét.

A darts története tehát egy egyszerű katonai gyakorlattól fejlődött ki egy világszerte elismert és közkedvelt sportággá, mely ma már nem csak a pubokban, hanem világszintű versenyeken is jelen van.


Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .