Talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer

A nemzetgazdaságban okozott jelentős károk enyhítése érdekében Magyarország Kormánya 2018-ban országos talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer kiépítéséről határozott. A rendszer megfelelő meteorológiai kiszolgálásához egy új radar létesítésére volt szükség a dél-magyarországi régióban. Az OMSZ radarhálózata, a most átadott hármashegyi radarral kiegészülve, biztosítani tudja a jégkár-enyhítő rendszer még hatékonyabb működését.

Napjainkban az időjárással kapcsolatos szélsőségek gyakorisága és intenzitása jelentősen nőtt a világ számos régiójában, így hazánkban is. Fontos, hogy a káreseményeket okozó időjárási helyzetekre minél hatékonyabban és minél gyorsabban reagáljunk.

Ezért a Kormány úgy határozott, hogy szükség van egy országos talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer kiépítésére. Annak érdekében, hogy a rendszer meteorológiai kiszolgálása biztosítva legyen, kormányhatározat született egy új és korszerű időjárási radar telepítéséről.

A Baranya megyei Hármashegyen található radartorony felújítását követően egy amerikai gyártmányú, C sávú, impulzusüzemű, szimultán dualpolarizációs Doppler csapadékradar került telepítésre, mely alkalmas a csapadék intenzitásának, halmazállapotának, valamint a radiális szélsebességnek a mérésére is. A berendezés 3D csapadékinformációt szolgáltat, névleges hatótávolsága pedig 240 km.

 A fejlesztés eredményeként a hármashegyi radar képe bekerül a Nemzeti Kompozit Radarképbe, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján és az ott található Nemzeti Meteorológiai Adattárban (ODP) is elérhető. Az új radarnak köszönhetően a dél felől érkező veszélyes időjárási események hamarabb és pontosabban detektálhatók lesznek.

A radar üzemeltetését az Országos Meteorológiai Szolgálat végzi, az eddigi 4 radarberendezésből álló rendszerébe integrálva. Az első radarkép 2021. augusztus 13-án készült el és a két hónapos tesztidőszakot követően október 14-én az adatszolgáltatás operatívvá válik. A beruházás költsége bruttó 600 millió forint volt, mely teljes egészében a Magyarország Kormánya által az Országos Jégkármérséklő Rendszer meteorológiai kiszolgálásához szükséges időjárási radar létesítéséről szóló 1102/2018. (III. 19.) Korm. határozattal került megítélésre.

Bár Magyarországon eddig nem készült kimutatás a meteorológiába fektetett költségek megtérüléséről, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és számos európai ország tanulmányai alapján, minden meteorológiába invesztált forint öt-tízszeres megtakarítást eredményez.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .